top of page
Εικόνα συγγραφέαANDREAS BEROUKAS

Χιλιάδες ανελκυστήρες χωρίς συντήρηση σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούνται ανεύθυνα μέχρι να συμβούν τ


Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χρόνια τώρα και συνεχίζουν να χτυπούν με δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο από αμέλεια ελλιπή συντήρηση η και συντήρηση από μη εξειδικευμένους τεχνικούς ανελκυστήρων.

Καθημερινά υποψήφιοι πελάτες καλούν εταιρίες συντήρησης ανελκυστήρων ώστε να επισκευάσουν τον χαλασμένο τους ανελκυστήρα και μετά μην τον είδατε μέχρι την επόμενη βλάβη που θα τον καθηλώσει και θα χρειαστεί επέμβαση τεχνικού.

Εταιρίες υπεύθυνες πριν επισκεφτούν το έργο ζητούν ενημέρωση για το ιστορικό του ανελκυστήρα.

Συνήθεις ερωτήσεις όπως έτος κατασκευής, διαμερίσματα, ορόφους, τύπος κτιρίου, άδεια πιστοποιητικό, αν έχει γίνει διακοπή συντήρησης από το παλιό συνεργείο αν υπάρχει υπόλοιπο στην παλιά εταιρία και πότε έγινε η τελευταία συντήρηση. Πολλές φορές οι απαντήσεις μας αφήνουν έκπληκτους.

Υπάρχουν ανελκυστήρες που έχουν να συντηρηθούν από 1 έως και 6 χρόνια! Ανελκυστήρες που κυριολεκτικά κρέμονται από μια κλωστή!

Οι ιδιοκτήτες έχουν πλήρη άγνοια στο τι μπορεί να συμβεί σε έναν ανελκυστήρα που δεν γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο ο προκαθορισμένος έλεγχος ανά τακτά διαστήματα όπως καθορίζει το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Διαβάστε μερικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε έναν ανελκυστήρα που είναι ασυντήρητος και δεν έχει γίνει έλεγχος για αρκετό καιρό

  • Μπορεί να προκύψει φθορά συρματόσχοινων με αποτέλεσμα την θραύση τους ιδιαίτερα αν ο ανελκυστήρας είναι παλιάς τεχνολογίας και τα συστήματα ασφαλείας να είναι ασυντήρητα το πιο πιθανό να καταλήξει στον πάτο του πυθμένα του φρεατίου με μοιραία αποτελέσματα.

  • Ένα φθαρμένο συρματόσχοινο με κλώνους μπορεί να εκτραπεί από την τροχαλία του κινητήρα η άλλης τροχαλίας με αποτέλεσμα την μερική η ολική πτώση του ανελκυστήρα.

  • Το αντίβαρο η ο θάλαμος να φύγουν από τα πέδιλα που τα συγκρατούν καθώς αν δεν υπάρχει τακτική σωστή λίπανση τα πέδιλα ολίσθησης σπάνε η ξηραίνονται με αποτέλεσμα την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη κίνηση του θαλάμου η του αντιβάρου εντός του φρεατίου που ως αποτέλεσμα μπορεί να έχει την σφοδρή σύγκρουση θαλάμου αντιβάρου που στις περισσότερες περιπτώσεις το βάρος αυτό φτάνει τα 500kg και επιπλέον να υπολογίσουμε και τη δύναμη σύγκρουσης λόγο της ταχύτητας που έχει ο ανελκυστήρας καθώς θα διασταυρώνεται με το αντίβαρο, με λίγα λόγια το κουβούκλιο του ανελκυστήρα θα συγκρουστεί με μια κινούμενη μάζα περίπου 1500kg.

  • Χαλάρωση σφικτήρων πρόσδεσης συρματόσχοινων σε θάλαμο και αντίβαρο η και βάση εμβόλου στην περίπτωση υδραυλικού ανελκυστήρα με αποτέλεσμα η την πτώση η στην περίπτωση που τα φρένα είναι σε καλή κατάσταση την ενεργοποίηση των φρένων.

  • Καταστροφή φερμουίτ φρένων του ανελκυστήρα λόγω φυσιολογικής φθοράς η και σπάσιμο λόγω παλαιότητας με αποτέλεσμα ο ανελκυστήρας η να καρφωθεί στο ταβάνι η στον πυθμένα του φρεατίου.

  • Μεγάλη φθορά στην τροχαλία του ηλεκτροκινητήρα με αποτέλεσμα την ολίσθηση των συρματόσχοινων λόγω βάρους και την ανάπτυξη ταχύτητας με ανεξέλεγκτη πτώση.

  • Καταστροφή ηλεκτρονικών η ηλεκτρικών μερών στον πίνακα του ανελκυστήρα που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την συνεχή κίνηση του ανελκυστήρα η και την καταστροφή μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του.

  • Φθορά επαφών κυκλωμάτων ασφαλείας η και αποκόλληση τους με αποτέλεσμα την παράκαμψη ασφαλιστικών και τον κίνδυνο να ανοίξετε την πόρτα και να βρεθείτε στο κενό.

  • Χαλάρωση σε βίδες που συγκρατούν ασφαλιστικά όπως κλειδαριές πορτών με αποτέλεσμα το άνοιγμα της πόρτας ενώ ο ανελκυστήρας θα βρίσκεται σε άλλο όροφο.

Αυτά είναι ελάχιστα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε έναν ανελκυστήρα υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για εσάς την οικογένεια σας η τους γείτονες σας.

Κατεβάστε τους διακόπτες του ανελκυστήρα σας αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, μην ρισκάρετε την ζωή σας, την ζωή άλλων. Δεκάδες ατυχήματα συμβαίνουν σε ανελκυστήρες σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα τα πιο πολλά θανατηφόρα. Πολλά από τα ατυχήματα όμως πολλές φορές οφείλονται και στην λανθασμένη συντήρηση η την συντήρηση από μη εκπαιδευμένα άτομα που τυγχάνει να έχουν εργαστεί ελάχιστα σε κάποια εταιρία και τις πιο πολλές φορές γνωρίζουν μόνο τα βασικά πάνω στον ανελκυστήρα.

Επιλέξτε εξουσιοδοτημένα συνεργεία συντήρησης με άδεια λειτουργίας και άδεια συνεργείων συντήρησης ώστε να είστε καλυμμένοι σε κάθε δύσκολη περίπτωση.

Μην εισέρχεστε σε ανελκυστήρες που η χρήση τους είναι αποκλειστικά για μεταφορά φορτίων και μην προσπαθήσετε να τον επισκευάσετε ο ίδιος, μια λάθος κίνηση ίσως να σας κοστίσει τη ζωή και το κόστος της είναι ανεκτίμητο.

Μην τοποθετείτε ανελκυστήρες που δεν πληρούν προδιαγραφές μεταφοράς ατόμων, το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλεται σε ανελκυστήρες - αναβατόρια που δεν πληρούν προδιαγραφές και πιστοποιητικά ώστε να μετακινούν ανθρώπους. Είναι μια οικονομική λύση που πολλές φορές σας την προτείνει η ίδια η εταιρία καθώς θα είναι πιο οικονομικός και για εσάς και για την εταιρία και έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει το έργο.

Εκατοντάδες ατυχήματα δεν έφτασαν ποτέ στα αφτιά μας, θανατηφόρα, μικρά, μεγάλα η ατυχήματα που έχουν καθηλώσει κόσμο σε κρεβάτια και καρότσια για μια ζωή. Χρηματικές αμοιβές σε παθόντες πάνω στο κρεβάτι του πόνου από εταιρίες ώστε να θεωρηθεί λήξαν το γεγονός η ατυχήματα που ποτέ δεν έγιναν θέμα σε κανάλια ώστε να μαθευτούν. Επίσης έχουν συμβεί εγκλωβισμοί χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς κάποιος να τους αναζητήσει για μέρες, εγκλωβισμένοι μόνοι και αβοήθητοι τους έχει βρει ο θάνατος πολλές φορές μέσα στον ανελκυστήρα. Γνωστό περιστατικό από δυο μικρά παιδιά που βρέθηκαν νεκρά σε ανελκυστήρα.

Ελπίζουμε να σας ταρακουνήσαμε έστω και λίγο, αν και εσείς είστε ένας από αυτούς που θεωρούν την συντήρηση ανελκυστήρα χαμένο χρόνο και πεταμένα λεφτά αναθεωρήστε και σκεφτείτε ότι μια φορά θα συμβεί το κακό και όταν συμβεί η θα σας κοστίσει ακριβά η θα σας κοστίσει την ελευθέρια σας η ακόμα και τη ζωή σας.

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page