top of page
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Δεν τηρούν τις σύγχρονες διατάξεις ασφάλειας οι περισσότεροι ανελκυστήρες


ανελκυστηρες ασανσερ κλεμαν kleemann (10).JPG

Σήμερα στην Ελλάδα από τους 450.000 ανελκυστήρες που λειτουργούν, οι 200.000, που βρίσκονται και σε δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, χρήζουν άμεσης βελτίωσης.

Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εκτιμάται ότι παρουσιάζουν πολλοί ανελκυστήρες στη χώρα μας, εξαιτίας της έλλειψης πόρτας θαλάμου αλλά και σύγχρονων διατάξεων ασφαλείας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Πανελλήνια Ενωση Τεχνολογίας Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων (ΠΕΤΑΚ), την τελευταία 15ετία (2000-2014) σημειώθηκαν 39 ατυχήματα σε ασανσέρ εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα, ενώ αυτά τα περιστατικά είναι μόνο όσα έγιναν γνωστά μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, την περίοδο 2013-2014 σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα ατυχήματα, τα οποία οφείλονταν στην απουσία πόρτας θαλάμου. Σήμερα στην Ελλάδα από τους 450.000 ανελκυστήρες που λειτουργούν, οι 200.000 χρήζουν άμεσης βελτίωσης καθώς κατασκευάστηκαν έως το 1999 και απαιτείται να εκσυγχρονιστούν και να ανακαινισθούν στον βαθμό που απαιτείται ώστε να παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια. Το κόστος ανακαίνισης των 200.000 ανελκυστήρων, που βρλισκονται και σε δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπως επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΤΑΚ, Νάσος Μπίκας, το απώτατο χρονικό όριο για την ανακαίνιση των ανελκυστήρων παρήλθε εδώ και ενάμιση χρόνο. Την ίδια στιγμή και η αγορά των νέων ανελκυστήρων γνωρίζει τεράστια κάμψη, καθώς ακολουθεί σε γενικές γραμμές την τάση της οικοδομικής αγοράς. Ετσι, ενδεικτικά την περίοδο 2009-2014 η μείωση στην αγορά των νέων ανελκυστήρων έφτασε το 80% και στο πλαίσιο αυτό το 2014 εγκαταστάθηκαν μόλις 1.200 καινούργια ασανσέρ. Ωστόσο, η εγχώρια βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων παραμένει υγιής, καθώς βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και στην ύπαρξη υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού.

ανελκυστηρες ασανσερ κλεμαν kleemann (2).JPG

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για το κρίσιμο για την ασφάλεια ζήτημα της εγκατάστασης πόρτας θαλάμου σε εν λειτουργία ανελκυστήρες, το μέσο κόστος της δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Το 2005 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και σε μία προσπάθεια αναβάθμισης της ασφάλειας των ήδη εγκατεστημένων ανελκυστήρων, ορίστηκε ως υποχρεωτική η τοποθέτηση πόρτας θαλάμου. Ωστόσο, στη συνέχεια, επόμενες KYA κατέστησαν το μέτρο προαιρετικό και έτσι εναποτέθηκε στη διακριτική ευχέρεια του ιδιώτη-χρήστη του ανελκυστήρα η τοποθέτηση ή μη της πόρτας θαλάμου. Χθες το πρωί, αντιπροσωπεία από την ΠΕΤΑΚ μαζί με τον πρώην υπουργό Μεταφορών της γαλλικής κυβέρνησης Ζιλ ντε Ρομπιέν συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Γιάννη Τόλιο, όπου αντάλλαξαν ιδέες για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό των ανελκυστήρων. Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα του μετά την εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας, από 20 τα θανατηφόρα ατυχήματα ετησίως μειώθηκαν στο μηδέν.

http://www.kathimerini.gr/

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page